در ابتدا باید بدانیم که چه پایه هایی را می توان جهشی خواند. طبق اعلام آموزش پرورش در مقاطع زیر دانش آموزان می توانند به صورت جهشی به تحصیل خود سرعت ببخشند
مقطع ابتدایی
- دوم به چهارم
- سوم به پنجم
- چهارم به ششم
نکته مهم: طبق آخرین اخبار واصله از آموزش پرورش، امکان تحصیل جهشی دانش آموزان از پایه اول به سوم نیز مهیا شده است.
مقطع متوسطه
- پنجم به هفتم
- هفتم به نهم
تمام دانش آموزانی که تصمیم به جهش دارند، باید پایه های اول هر مقطع را گذرانده باشند. امکان جهش برای ورود به پایه های اول و هفتم و دهم وجود ندارد. دانش آموزان پایه دوم هر مقطع باید با دارا بودن شرایط به مقاطع بالا جهش کنند. هدف از این قانون رعایت عدالت برای دانش آموزان و در نظر گرفتن تفاوت های فردی است.
این را در نظر بگیرید که تمامی دانش آموزان واجد شرایط جهش نیستند و در صورتی که واجد شرایط بودند، می توانند چنین تصمیم مهمی را بگیرند.
همانطور که در بالا شرح دادیم، تحصیل جهشی مخصوص دانش آموزان مستعد و باهوش است و هر دانش آموزی نمی تواند از این امکان استفاده کند.
آموزش و پرورش برای شناسایی میزان هوش و استعداد دانش آموزان، سازوکار خاصی تعریف کرده است. تمام دانش آموزانی که خواستار جهش تحصیلی هستند، باید از فیلترهای آموزش و پرورش عبور کند.
شرایط و فرآیندهای لازم برای تحصیل جهشی دانش آموزان، عبارتند از:
اگر فرزندتان در مقطع ابتدایی تحصیل می کند، باید وضعیت کیفی تمامی دروسش «خیلی خوب» باشد.
نمرات دانش آموزان مقطع متوسطه باید از میانگین نمرات دانش آموزان دیگر بیشتر بوده و در زمره دانش آموزان ممتاز قرار داشته باشد.
برای جهش تحصیلی، از دانش آموزان آزمونی تحت عنوان ارزیابی ذهنی و سنجش ذهن (IQ) گرفته می شود. این همان آزمون هوش است و نمره دانش آموزان باید بیشتر از ۱۲۰ باشد.
در شهریور هر سال امتحانات از کتب درسی تحت عنوان امتحانات جهش تحصیلی برگزار می شود. برای جهش تحصیلی اخذ نمره قبولی در این امتحانات ضروری است.
در بخش قبل با چالش ها و آزمون هایی که فرزندتان باید در آنها نمره قبولی به دست آورند را باهم بررسی کردیم. حال زمان آن رسیده است که با نحوه و روند ثبت نام دانش آموزان در این طرح آشنا بشیم.
اگر فکر می کنید فرزندتان استعداد و هوش بیشتری نسبت به همسالانش دارد، یا به هر دلیلی لازم است تا از جهش تحصیلی استفاده کند، این بخش را با دقت مطالعه کنید.
شرایط ثبت نام در طرح جهش تحصیلی
- ابتدا درخواست خود را به مدیر مدرسه ارائه کنید.
- پس از موافقت، مدیریت مدارک لازم را جهت بررسی، برای آموزش پرورش استان ارسال می کند.
- پس از تایید آموزش و پرورش استان، دانش آموزان باید در آزمون هایی که در بالا شرح دادیم شرکت کرده و نمرات قبولی را اخذ کنند.
- مدیران مدرسه مدارک و مستندات را در سامانه دانش آموزی سناد بارگذاری می کنند. این مستندات شامل اطلاعات شخصی و خانوادگی دانش آموز + تکمیل کاربرگ های آموزش پرورش است.
- در صورت اخذ نمره قبولی توسط دانش آموز، مدیر مدرسه مستندات را برای آموزش پرورش استان ارسال می کند.
مدارک مورد نیاز جهت ثبت نام در طرح جهش تحصیلی به شرح زیر است:
- گزارش تحصیلی (توسط معلم نوشته و آماده می شود.)
- کارنامه تمام پایه های تحصیلی + پایه تحصیلی فعلی
- کپی از تمام صفحات شناسنامه
ثبت نام جهش تحصیلی هر سال در تاریخ سی و یک خرداد ماه شروع و تا بیست مرداد ماه ادامه دارد. توجه داشته باشید که این تاریخ هرگز تمدید نخواهد شد!
به طور کلی افرادی که ذهنی آماده تر برای یادگیری دارند و درس را به سرعت فرا می گیرند، گزینه های مناسبی برای جهش هستند. اما در هر صورت بهتر است قبل از این که تصمیم به جهش بگیرد با یک مشاور تحصیلی مشورت کند و تمامی جنبه های امور را بسنجید سپس برای جهش تصمیم بگیرید.