رشته علوم تربیتی چیست؟ — معرفی کامل رشته علوم تربیتی + آینده شغلی و بازار کار آن
رشته علوم تربیتی ، زیر شاخههای گروه آزمایشی علوم انسانی است، که به انسان و جنبههای آموزش و پرورش در او میپردازد.
این رشته از آن دست رشتههایی است که با فلسفه، روانشناسی، جامعهشناسی، آمار، اقتصاد و مدیریت عجین شده است. در واقع فردی که میخواهد در این رشته ادامه تحصیل دهد، نیاز است تا به چنین دروسی علاقه داشته و اطلاعاتی کلی در این خصوص داشته باشد.
این رشته مختص داوطلبانی است که علاقه به حضور در مراکز آموزشی داشته و نسبت به اصلاح مراحل تربیتی گروه های سنی مختلف جامعه، دغدغه دارند.
در حال حاضر فارغالتحصیلان این رشته عموما استخدام آموزش و پرورش شده و به عنوان معلم و یا کارشناس تربیتی فعالیت می کنند. لذا فارغالتحصیلان با آگاهی از این شرایط شغلی این رشته بهتر است خود را پذیرای سختی های احتمالی استخدام و حضور در این مراکز نمایند.
تعامل با گروه های سنی مختلف و برخورداری از فن بیان مناسب به منظور برقراری ارتباط کلامی موثر، همراه با داشتن صبر و پشتکار از خصوصیات بارز داوطلبان این رشته محسوب می شود.
رشته علوم تربیتی در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در دانشگاه های کشور ارائه می شود.
فارغالتحصیل این رشته، علاوه بر فعالیت در آموزش و پرورش و مهدکودکها و استخدام به عنوان کارشناس تربیتی در مراکز فرهنگی مختلف، این امکان را دارند تا با دریافت مجوز تاسیس مهد کودک و آمادگی، در این زمینه به طور خصوصی فعالیت کنند.
همچنین این افراد میتوانند در مراکزی نظیر کانون پروش فکری کودکان و نوجوانان یا سازمان بهزیستی به عنوان کارشناس بازپروری حضور داشته باشند.
از جمله مهمترین فرصتهای شغلی برای داوطلبان این رشته، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
استخدام در آموزش و پرورش به عنوان کارشناسی تربیتی
استخدام در سازمان بهزیستی به عنوان کارشناس بازپروری و تربیتی
استخدام در وزارت ارشاد به عنوان مربی و استاد دانشگاه
استخدام در مراکز خصوصی و دولتی آموزش کودکان استثنایی
مربی کارورزی دانشجویان تربیت معلم
استخدام به عنوان کارشناس گزینش و مدیریت منابع انسانی در سازمانها
استخدام به عنوان کارشناس گزینش و کارشناس بازپروری وزارت بهداشت
همانطور که مشاهده کردید، رشته علوم تربیتی در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری دارای گرایشهای متنوعی است. با این حال، به دلیل جا نیفتادن این رشته به خصوص برخی گرایشهای کارشناسی ارشد و دکترای آن، نمیتوان انتظار فرصتهای شغلی متناسب با مقاطع تحصیلی مربوطه را داشت.