از سیر تا پیاز واکسیناسیون سربازی

Mirri
4 min readFeb 19, 2022

--

دوره سربازی یکی از مقاطع مهم در زندگی مردان بالای ۱۸ سال است. تمامی مشمولان در صورت عدم برخورداری از معافیت پزشکی، تحصیلی و … در این دوره باید خود را برای گذراندن این دوره اجباری آماده کنند. افراد طبق قانون پیش از اعزام میبایست در یک سری از آزمایشات و تست های پزشکی به منظور ارزیابی شرایط خود شرکت کرده و نتایج آن را به شورایی تحت عنوان کمیسیون پزشکی نظان وظیفه ارائه نمایند. از جمله مراحلی که در این آزمایشات پشت سر گذاشته میشود، انجام واکسیناسیون است که برای پیشگیری و مراقبت از سلامت افراد پیش از ورود به محیط های نظامی انجام میگیرد. در این مقاله قصد داریم تا شما را با جزئیات و شرایط واکسیناسون مشمولین سربازی بیشتر آشنا کنیم. لطفا در ادامه مطلب همراه ما باشید.

همان طور که اشاره شد، سربازان برای اطلاع از وضعیت سلامتی خود پیش از اعزام اقدام به شرکت در تست های پزشکی و واکسیناسیون می کنند. به طور کلی میتوان گفت، واکسن سربازی شامل دو نوع مننژیت و دو گانه می باشد که در تست های پزشکی پیش از اعزام به مشمولان تزریق شود. این واکسیناسیون عموما با هدف پیشگیری افراد از بیماری هایی مانند کزاز، دیفتری و مننژیت که احتمال سرایت آن ها در خوابگاه های سربازی زیاد است، توسط مشمولان انجام می شود.

واکسن سربازی شامل دو واکسن زیر است:

واکسن مننژیت

همان طور که می دانید، بیماری مننژیت یکی از بیماری های کشنده در جهان است. نوع باکتری این بیماری بسیار خطرناک عمل می کند. در صورت ابتلای فرد به این بیماری، ابتدا عروق خونی او درگیر می شوند و سپس به تدریج خونریزی در کل بدن اتفاق می افتد و منجر به مرگ فرد می شود.

یکی دیگر از انواع شایع این بیماری، بیماری ویروسی آن است. این نوع بیماری کشندگی کمتری دارد؛ اما ممکن است باعث معلولیت فرد شود. راه انتقال این بیماری از طریق ترشحات دهان و بزاق است. از طرفی این بیماری به راحتی در خوابگاه های سربازی منتشر می شود.

بهترین راه برای مقابله با این بیماری، پیشگیری از آن با استفاده از واکسن مننژیت است.

واکسن دوگانه سربازی

واکسن دوگانه یکی دیگر از واکسن های سربازی است که به تمامی مشمولان قبل از اعزام تزریق می شود. این واکسن برای پیشگیری از بیماری های دیفتری و کزاز است.

کزاز نوعی بیماری عفونی شدید است. این بیماری باعث می شود که اسپاسم های شدید در بدن ایجاد شوند و حتی ممکن است با گذر زمان باعث ایجاد شکستگی در استخوان ها شود.

دیفتری هم یک نوع بیماری واگیردار است که بر روی دستگاه تنفسی فوقانی تاثیر می گذارد. این بیماری در اکثر مواقع باعث فوت فرد می شود. بنابراین برای پیشگیری از این بیماری ها بهتر است مشمولان واکسینه شوند تا خدمت سربازی و زندگی جمعی در پادگان و خوابگاه سلامت آن ها را تهدید نکند.

همانطور که اشاره شد، مشمولین در ابتدای کار توسط پلیس ۱۰+ برای انجام تست های مختلف به یک پزشک معرفی می شوند. در تکمیل کار به آن ها برگه ای مربوط به شرایط جسمانی و روانی آنها ارائه می شود. سپس نوبت تزریق واکسن های دو گانه و مننژیت می باشد که برای مشمولین اجباری است.

مشمولین سربازی همزمان با ارائه مدارک خود به دفاتر پلیس +۱۰ میتوانند به مراکز بهداشتی مربوطه مراجعه کرده و اقدام به انجام مراحل لازم جهت که انجام واکسیناسیون خود نمایند. البته به غیر از واکسیناسیون نظام وظیفه، لازم است که به نزد پزشک معتمد بروید و یک معاینه کلی نیز بر روی شما انجام شود.

زمان واکسیناسیون باید حداقل ۱۵ روز قبل از تاریخ اعزام سرباز باشد؛ زیرا واکسن باید فرصت کافی برای اثرگذاری داشته باشد.

مشمولان نظام وظیفه برای دریافت واکسن خود باید مراحل زیر را پشت سر بگذارند:

مشمول باید به یکی از دفاتر پلیس +۱۰ مراجعه کند و درخواست خود را برای اعزام به خدمت، در سامانه ثبت نماید.

بعد از مرحله ثبت درخواست اعزام، مشمول باید برگه مربوط به واکسیناسیون را از کارکنان دفتر پلیس +۱۰ دریافت کند.

دفاتر پلیس +۱۰ آدرس مراکز منتخب خود را برای تزریق واکسن سربازی در اختیار مشمولان قرار خواهند داد.

مشمول باید بهترین و نزدیک ترین مرکز را انتخاب کرده و برای تزریق واکسن به آنجا مراجعه کند.

برای تزریق واکسن، مشمول باید برگه مربوطه را که از پلیس +۱۰ دریافت کرده است به کارکنان مرکز ارائه دهد.

در این مرحله واکسن در عضله دلتویید (سرشانه) تزریق خواهد شد.

پس از اینکه واکسیناسیون تمام شد، باید فرم کاملا پر شده و مسئول مرکز تزریق واکسن سربازی این فرم را مهر و امضا کند.

بنا بر طرح فعلی واکسیناسیون عمومی و دستورالعمل ستاد کل نیروهای مسلح، کلیه مشمولانی که از یکم آذرماه ۱۴۰۰ به بعد برای انجام خدمت مقدس سربازی اعزام می‌شوند، باید کارت واکسیناسیون خود را در دست داشته باشند. برای این منظور مشمولان میتوانند با مراجعه به مراکز واکسیناسیون و سامانه سلامت، کارت واکسن بارکددار خود را دریافت کنند. همچنین مشمولانی که دو نوبت واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند، باید به سامانه سلامت مراجعه و گزینه دریافت کارت واکسن را انتخاب کرده و در نهایت کارت واکسن بارکددار را پرینت بگیرند.

معمولا واکسن ها، آزمایشات کنترل کیفی متعددی را طی می کنند. بعد از اینکه از کیفیت آن ها اطمینان حاصل شد، اجازه مصرف دارند. اما به هرحال به دلیل محتویات موجود در واکسن مانند آنتی ژن، یاور، حامل، نگهدارنده یا ترکیبی از آنها بر بدن و مواردی چون حساسیت، هیچ واکسنی بی عارضه نیست.

بنابراین مشمولان بعد از زدن این واکسن، ممکن است دچار بی حالی، تب خفیف، قرمزی، تورم و درد در محل تزریق شوند؛ اما این عوارض زودگذر بوده و خطر چندانی برای مشمول نخواهد داشت.

--

--

Mirri
Mirri

Written by Mirri

آویژه | مشاوره تلفنی 📞 مشاوره تلفنی تحصیلی 📚 مشاوره تلفنی نظام وظیفه 🔫 مشاوره تلفنی روانشناسی 💡 مشاوره تلفنی خانواده👨‍👧‍👧

No responses yet