بررسی آخرین تغییرات معافیت طلاق والدین در سال ۱۴۰۱ (معافیت کفالت مادر)

Mirri
5 min readJun 23, 2022

--

با وجودی که سربازی در ایران اجباری است، اما برای افرادی که شرایط خاصی دارند، معافیت از خدمت وجود دارد. بسیاری از انواع معافیت های سربازی وجود دارد که می توانید با مطالعه شرایط آنها متوجه شوید.

به عنوان مثال، معافیت طلاق والدین یکی از این موارد است که به مشمول اجازه می دهد در ابتدا با دریافت معافیت موقت و سپس معافیت دائم از اعزام به خدمت معاف شود.

معافیت کفالت طلاق، از جمله انواع معافیت های کفالت می‌باشد. معافیت کفالت یعنی حضور مشمول جهت اداره و مدیریت خانواده ملزم باشد. به عنوان مثال چنانچه مشمولی پدر ناتوان داشته باشد، همچنین برادری بیش از ۱۸ سال سن نداشته باشد، قادر است معافیت کفالت اخذ نماید.

معافیت طلاق به آن گروه از مشمولان نظام وظیفه داده خواهد شد که مدر و مادر ایشان از هم جدا شده باشند یا به تعبیری طلاق گرفته باشند.

در چند سال گذشته، عده‌ای از پدر و مادرها به خاطر نگرانی که در خصوص فرزند خود داشتند، مبادرت به گرفتن طلاق صوری می نمودند. مشمولان هم به این دلیل که پدر و مادرشان از همدیگر طلاق گرفته اند، از خدمت سربازی به طور دائم معاف می‌گشتند.

در حال حاضر با نظر به اینکه قوانین نظام وظیفه تغییر یافته است، امکان بهره‌گیری از این شیوه به منظور اخذ معافیت طلاق وجود ندارد؛ زیرا از جمله شرایط دریافت معافیت طلاق پدر و مادر این می‌باشد که از زمان طلاق والدین مشمول ۳۰ ماه گذشته باشد.

بعد از گذشتن ۳۰ ماه از زمان طلاق پدر و مادر، مشمول قادر خواهد بود تقاضای معافیت سربازی را نماید و آن موقع درخواست مشمول ثبت و بررسی می‌شود و مشمول می‌تواند معافیت کفالت مادر را اخذ نماید.

لذا، در صورتیکه ۳۰ ماه از زمان طلاق پدر و مادر مشمول گذشته باشد و شرایط معافیت طلاق هم وجود داشته باشد، شخص مشمول می‌تواند تحت عنوان کفالت مادر، معافیت دائم سربازی را اخذ نماید؛ چون که تکلیف سرپرستی و نگهداری از مادری که همسر ندارد (چه همسر مادر فوت کرده باشد، چه طلاق گرفته باشد) بر ذمه تنها فرزند ذکور خواهد بود.

اولین گام برای گرفتن معافیت کفالت مادر، دارا بودن شرایط لازم است. تا مشمول شرایط اصلی معافیت کفالت مادر را نداشته باشد نمی تواند برای این کفالت اقدام کند.

این شرایط بشرح زیر است:

مشمول غیبت نداشته باشد. داشتن غیبت سربازی سبب می شود اصلا به پرونده او رسیدگی نشود.

مشمول تنها فرزند ذکور بالای ۱۸ سال باشد که سرپرستی مادر خود را بر عهده می گیرد.

فرد به سن مشمولیت یعنی ۱۸ سالگی تمام رسیده باشد تا طبق قوانین نظام وظیفه برای کفالت بتواند اقدام کند.

مادر فاقد همسر باشد (یا پدر فوت کرده باشد و یا مادر طلاق گرفته باشد).

طلاق به صورت مکتوب و رسمی باشد.

مادر پس از طلاق ازدواج مجدد نکرده باشد.

از طلاق مادر مدت مشخصی که در آیین نامه طلاق آمده گذشته باشد.

نکته مهم: برای اخذ معافیت کفالت مادر، می بایست مشمول با مادرش یک جا زندگی کند. به دلیل اینکه شما تنها سرپرست مادر هستید و سازمان نظام وظیفه در تحقیقات خود روی این نکته هم تاکید می کند.

مدارک مورد نیاز مشمول برای معافیت کفالت مادر

  • کپی تمام صفحات شناسنامه مشمول، برادر و خواهر تنی و ناتنی
  • کپی کارت ملی مشمول، خواهر و برادر
  • عکس ۴*۳ مشمول تمام رخ ۲ قطعه
  • گواهی آخرین مدرک تحصیلی یا اشتغال به تحصیل (مشمول می بایست این گواهی را در دفترخانه اسناد رسمی برابر اصل کند.)
  • تکمیل برگ اطلاعات فردی (برگ شماره ۱ دفترچه خدمت سربازی)
  • تکمیل برگ درخواست معافیت (برگ شماره ۲)
  • تکمیل برگ معاینه واکسیناسیون مشمولین
  • تکمیل برگ استشهاد تایید وضعیت مشمول (برگ شماره ۳) — استشهاد محضری امضاء شده توسط سه نفر از بستگان سببی یا نسبی مشمول و در صورت عدم دسترسی به بستگان سه نفر از معتمدین محل که به تایید کلانتری محل رسیده باشند.
  • پاسخ استعلام ثبت احوال محل صدور شناسنامه پدر و مادر مبنی بر تحولات سند سجلی آنان به منظور مشخص شدن تعداد فرزندان، تعداد ازدواج و طلاق، احراز ثبت و تغییرات سنی. این موارد را نظام وظیفه پیگیری می کند. پاسخ استعلام ثبت احوال یکی از مواردی هست که اگر نباشد، کمیسیون کفالت مادر تشکیل نمی شود.
  • افتتاح حساب عابر بانک سپه به نام مشمول
  • برگ معاینه پزشکی برادر یا برادران بیمار بالای ۱۸ سال مشمول توسط شورای پزشکی وظیفه عمومی مبنی بر این که به علت بیماری یا نقص عضو قادر به نگهداری از مادر نباشد.

متقاضیان به منظور انجام مراحل اخذ معافیت طلاق پدر و مادر، می‌بایست نخست مشمول به یکی از مراکز پلیس +۱۰ مراجعه نموده و تقاضای اخذ معافیت طلاق را نماید و همه مدارک مربوط به این قسم معافیت را ارائه کند.

درخواست مشمول در سامانه وظیفه عمومی ناجا ثبت شده و پس از آن روند رسیدگی به تقاضای شخص آغاز می‌گردد.

بعد از آنکه استعلام های لازم ثبت احوال جهت بررسی تقاضای مشمول از طریق سازمان نظام وظیفه عمومی ناجا انجام گردید، دعوت نامه‌ای مبنی بر حضور مشمول به منظور بررسی تقاضای او، ارسال می‌گردد.

مشمول ملزم است که مطابق با زمان و تاریخی که در نامه درج گردیده است، به مکان مورد نظر مراجعه نماید. در هیئت رسیدگی، شرایط معافیت کفالت مادر مورد بررسی قرار می‌گیرد و در نتیجه نظر هیئت رسیدگی در چارچوب رای صادر خواهد شد.

برای اخذ این قسم معافیت سربازی، مادر می بایست بدون شوهر باشد (شوهر ممکن است فوت کرده یا طلاق گرفته باشد)، در این حالت فرزند پسر با به عهده گرفتن مادر یا به گونه‌ای بر عهده گرفتن نقش سرپرستی در خانواده، از رفتن به خدمت سربازی معاف می‌گردد.

چنانچه کسی به واسطه طلاق والدین بخواهد معافیت سربازی دریافت کند، می‌بایست ۳۰ ماه از تاریخ طلاق آنها گذشته باشد، تا معافیت دائم سربازی بگیرد، در غیر این حالت چنانچه کمتر از ۳۰ ماه از زمان طلاق گذشته باشد، معافیت کامل نخواهد بود و معافیت موقت به مشمول داده خواهد شد.

به منظور معافیت دائم، می‌بایست یکی از معافیت های معافیت پزشکی، معافیت به دلیل بالا بودن سن شخص که به بخشودگی سن شناخته می شود، معافیت کفالت، معافیت مدد جویان، معافیت متعهدین خدمت، معافیت ایثارگران را اخذ نماید.

  • جهت معافیت موقت هم می‌بایست معافیت تحصیلی، معافیت بنیاد ملی نخبگان و همچنین گواهی اشتغال به خدمت را بگیرد.
  • چنانچه فرزند اول به هر علتی از معافیت کفالت مادر بهره نبرد، فرزند دوم بدون هیچ مانعی قادر است از این شرایط بهره برده و معافیت خویش را دریافت نماید.
  • چنانچه طلاق مادر ثبت نشده باشد، می‌بایست اصل طلاق نامه و اقرارنامه محضری مادر با تاریخ دقیق تحت رسیدگی قرار بگیرد.

زمانی که برای اخذ معافیت کفالت مادر اقدام می کنید، باید تعداد فرم را تکمیل نمایید؛ یکی از این فرم ها، برگ تحقیق وضعیت می باشد.

در این برگ شما باید مشخصات اعضای خانواده خود را به طور کامل ثبت نمایید. بر اساس اظهارات شما در این برگه، تحقیقات از سوی سازمان نظام وظیفه صورت می گیرد.

--

--

Mirri
Mirri

Written by Mirri

آویژه | مشاوره تلفنی 📞 مشاوره تلفنی تحصیلی 📚 مشاوره تلفنی نظام وظیفه 🔫 مشاوره تلفنی روانشناسی 💡 مشاوره تلفنی خانواده👨‍👧‍👧

No responses yet