هنرستان های فنی و حرفه ای نیز مانند دبیرستان ها، مدارس معتبری هستند که زیر نظر آموزش و پرورش هستند. در این هنرستان ها رشته های بسیار متنوعی از شاخه فنی و حرفه ای ارائه می شود.
در این هنرستان ها سعی بر این است که نیروی متخصص و فنی در رشته های تحصیلی مختلف تربیت شود. در هنرستان های فنی و حرفه ای بیشتر درس ها به صورت عملی و در کارگاه ها اجرا می شوند و تعداد کمتری از دروس به صورت نظری هستند.
بنابراین این مدارس نیاز به کارگاه آموزشی دارند و محیط آموزشی آنها متفاوت تر از مدارس معمولی است. زیر شاخه های فنی و حرفه ای شامل ۴ گروه هنر، مدیریت و خدمات، صنعت و کشاورزی است و هر زیر گروه نیز به چندین شاخه تقسیم می شود.
فارغ التحصیلان هنرستان های فنی و حرفه ای، می توانند در رشته های با کنکور و یا بدون کنکور کاردانی فنی و حرفه ای ادامه تحصیل دهند. یا اینکه شانس خود را برای تحصیل در دانشگاه های روزانه، نوبت دوم، آزاد، پردیس خودگردان، غیرانتفاعی و پیام نور امتحان کنند.
در یک عبارت ساده تر، فارغ التحصیلان هر کدام از رشته های فنی و حرفه ای می توانند در رشته متناسب با مدرک دیپلم خود، ادامه تحصیل دهند.
داوطلبان ثبت نام بدون کنکور دانشگاه ها باید دقت داشته باشند که رشته مورد نظرشان که به مدرک دیپلمشان نیز مرتبط است، جزو رشته های بدون کنکور کاردانی فنی و حرفه ای است.
همچنین علاوه بر دانشگاه های فنی و حرفه ای، دانشگاه علمی کاربردی، موسسات آموزش عالی غیرانتفاعی و همچنین دانشگاه آزاد نیز از بین فارغ التحصیلان هنرستان های فنی و حرفه ای دانشجو می پذیرند و برای تحصیل در رشته های بدون کنکور این دانشگاه ها، هیچ نیازی به متناسب بودن رشته تحصیلی دیپلم فنی و حرفه ای با رشته دانشگاهی نمی باشد.
از مزایای تحصیل در رشته های فنی و حرفه ای، این است که فارغ التحصیلان این رشته به راحتی وارد بازار کار می شوند؛ زیرا اساس رشته های فنی و حرفه ای کارهای عملی و کارگاهی است و فارغ التحصیلان زودتر مهارت لازم را برای شغل انتخابی خود کسب می کنند و همچنین کشور به نیروی انسانی متخصص و فنی در همه زمینه ها نیاز دارد.
بنابراین دانش آموزان این رشته بعد از فارغ التحصیلی خیلی زود وارد بازار کار می شوند.