طبق قوانین جدید موسسات آموزش عالی کشور داوطلبان با هر مدرک کارشناسی قادر خواهند بود تا نسبت به تحصیل رشته نجوم در مقطع کارشناسی ارشد اقدام نمایند. چنانچه دروس گذرانده شده در مقطع کارشناسی داوطلبان با گرایش این افراد در مقطع ارشد مغایرات زیادی داشته باشد باید دروس پیشنیازی را نیز بگذرانند.
لازم به ذکر است داوطلبان برای تحصیل در رشته نجوم باید پیش زمینه خوبی در زمینه زبان انگلیسی، برنامه نویسی و استدلال منطقی داشته باشند.
رشته نجوم یا ستاره شناسی به دلیل نیاز به زیرساخت فراوان و حرفه ای در کشور ما تا حدود زیادی در فراموشی قرار گرفته است. جالب است بدانیم که از سال ۸۹ تا امسال تنها سه پایاننامه با موضوعات مرتبط با اخترشناسی و علم نجوم در پایگاه ایران داک به ثبت رسیده و این موضوع نشان از غریبه ماندن این رشته در میان سایر رشته های دانشگاهی دارد.
به طور کلی افراد با تحصیل در رشته نجوم به دنبال کنکاش، مشاهده و بررسی نظریه های مختلف هستند. عموم دروس این رشته در کشور ما بیشتر شامل مباحث تئوری شده و دروس عملی صرفا به مورادی مانند آشنایی با تلسکوپ و سایر ابزارآلات کیهان شناسی مربوط می شود.
گردآوری اطلاعات در رشته نجوم بر مبنای شناسایی تشعشات الکترومغناطیسی و تحلیل نور انجام می شود. امروزه در این زمینه آشکارسازهای نوترینو و نوترینو هایی که ازسوپرنواها ساطع می شوند کاربرد زیادی دارند و اطلاعات زیادی در مباحث اخترشناسی را در اختیارمان قرار می دهند.
بازار کار رشته نجوم در کشور ما در بخش های مختلفی وجود داشته و عموما شامل امور آموزشی و تحقیقاتی می شود. فارغ التحصیلان رشته اخترشناسی یا نجوم معمولا کار خود را در سازمان های مربوط به حوزه های ستاره شناسی ، سیاره شناسی، فضانوردی، تحقیقات ماهواره ای و رصد خانه ها با انجام تحقیقات کوتاه مدت آغاز می کنند.
فرد با پایان تحصیلات خود می تواند در قالب یک دستیار ستاره شناس، همکاری خود را با دبیران مدارس و دانشگاه ها آغاز کرده و به شرکت در پروزه های تحقیقاتی و ارائه راهکارهایی جدید در این زمینه بپردازد.
همچنین فارغ التحصیلان این رشته پس از مقطع دکتری می توانند به عنوان هیات علمی در دانشگاهها، رصدخانههای حرفه ای و پژوهشکده های نجوم فعالیت نمایند