خدمت سربازی و گذراندن این دوره ۲۴ ماهه برای افراد مشمول اجباری است و اگر فرد به خدمت نرفته باشد نمی تواند در موسسات دولتی استخدام شود، مگر اینکه معافیت موقت داشته باشد.
از آنجایی که معافیت پزشکی برای افراد مشکلاتی را به دنبال داشته است، سازمان وظیفه شرایطی را فراهم آورده است که در صورت لزوم و تحت شرایط خاص امکان ابطال کارت معافیت وجود داشته باشد.
نکته ای که متقاضیان باید در نظر بگیرند این است که بعد از لغو معافیت پزشکی باید به خدمت دو ساله سرباز بروند و امکان معافیت به هر دلیلی وجود نخواهد داشت. وضعیت سلامت افراد موضوع مهمی است می تواند مانع ابطال کارت معافیت شود. زیرا فرد باید در سلامت کامل باشد تا بتواند برای لغو معافیت خود اقدام کند.
شرایط سنی ابطال کارت معافیت پزشکی از مواردی است که افراد باید به آن توجه کنند. از مهم ترین شرایط برای ابطال کارت معافیت پزشکی این است که مشمول از سلامت کامل برخوردار باشد تا بتواند فعالیت های نظامی را به خوبی انجام دهد.
جانشین رئیس نظام وظیفه ناجا افرادی که کارت معافیت خود را ابطال کرده اند باید به سربازی اعزام شوند. این افراد نمی توانند از سایر معافیت ها برخوردار شوند و تنها بابد به خدمت اعزام شوند.
فردی که می خواهد معافیت پزشکی خود را ابطال کند بید به متخصص مراجعه کند و گواهی پزشکی مبتنی بر درمان شدن را بگیرد. پس از آن باید به شهری که رد آن معافیت خود را بگیرد برود و درخواست ابطال معافیت پزشکی بدهد
پس از آن شورای عالی پزشکی تشکیل شده و پرونده متقاضی در آن بررسی شده و در صورت تایید نهایی کارت معافیت قرمز ابطال می شود.
شرایط ابطال کارت معافیت پزشکی از موضوعات مهمی است که هر فردی برای گام نهادن در این مسیر باید به طور کامل و جز به جز از آن اطلاع داشته باشد. قبل از هر چیز باید گفت تنها افرادی می توانند کارت معافیت خود را باطل کنند که سلامت کامل بدنی داشته باشند. یعنی بیماری آن ها بهبود پیدا کرده باشد.
اهمیت این موضوع در آن است که فرد بعد از ابطال کارت معافیت خود بایستی به خدمت سربازی اعزام شود. لازم به تذکر است که عدم بیماری فرد مشمول و وضعیت سلامت وی، توسط شورای های پزشکی نظام وظیفه مورد بررسی قرار می گیرد.
یکی دیگر از شرایط ابطال کارت معافیت پزشکی این است که این افراد نمی توانند از دیگر معافیت های نظام وظیفه همچون معافیت کفالت، معافیت موارد خاص و… استفاده کنند و بلافاصله باید به خدمت اعزام شوند.
لازم به ذکر است عوامل مختلفی بر لغو کارت معافیت مشمولان اثر گذار است. مثلا مدرک تحصیلی مشمول یکی از همین موارد است که باید مورد توجه قرار گیرد. اهمیت ارائه ی این مدرک مربوط به شرایط سنش است که سازمان وظیفه برای لغو آن معافیت قرار داده است.
یعنی افراد دارای مدارک تحصیلی مختلف تنها تا سن خاصی می توانند معافیت خود را لغو کنند. مثلا فردی که دارای مدرک تحصیلی دیپلم یا فوق دیپلم باشد تنها تا پایان سی سالگی میتواند معافیت خود را لغو کند.
این در صورتی است که شرایط برای فرد دارای مدرک تحصیلی لیسانس فرق می کند و امکان لغو معافیت تا ۳۳ سالگی وجود دارد. همچنین سن مشخص شده برای مشمولان با مدرک فوق لیسانس و دکتری نیز به ترتیب ۳۶ و ۴۰ سال است. بنابراین ارائه مدرک تحصیلی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است و یکی از مدارک مورد نیاز برای این امر است.
شرایط ابطال معافیت پزشکی اعصاب و روان به طور کلی دو مورد است که مشمولان دارای این شرایط می توانند معافیت خود را باطل کنند و از محدودیت ها و مشکلات آن نیز رهایی یابند.
تقاضا کنندگان می بایست مدارک لازم لغو کارت معافیت پزشکی (که در ادامه ی مطلب به ان اشاره شده است) را به وظیفه عمومی محل اخذ معافیت پزشکی ارائه دهند. پرونده متقاضی در شورای عالی پزشکی استان محل اخذ معافیت پزشکی بررسی می شود.
در صورت احراز بهبود کامل بیماری و سلامتی فرد، پرونده به صورت متمرکز در سازمان وظیفه عمومی ناجا بررسی خواهد شد. در صورت تایید، کارت معافیت پزشکی آنان باطل و لغو شده و بدون غیبت به خدمت سربازی دوره ضرورت اعزام می شوند. درصورت نیاز به معاینات تخصصی باید هزینه این معاینات توسط متقاضیان پرداخته شود.
اولین قدم برای انجام این کار جمع آوری مدارک مورد نیاز و مراجعه به دفاتر پلیس +۱۰ میباشد در این مراکز فرم های درخواست ابطال معافیت پزشکی در اختیار داوطلب قرار می گیرد و با تکمیل آن ها در خواست خود را به ثبت می رساند.
مرحله ی بعدی از فرآیند لغو کارت پزشکی سربازی بررسی مدارک توسط شورای عالی پزشکی محل دریافت کارت معافیت است. چنانچه این مدارک به تایید سازمان وظیفه برسد و به عبارتی سلامت جسمی و روانی داوطلب تایید شود، کارت معافیت وی باطل می شود. این فرد می تواند بدون داشتن غیبت به خدمت سربازی اعزام شود.
از جمله مشکلاتی که فرد دارای معافیت های پزشکی ممکن است با آن مواجه شود پیدا کردن شغل مناسب است. زیرا بسیاری از ادارات افراد دارای معافیت پزشکی را استخدام نمی کنند.
چنین مواردی باعث شده که سوالات بسیاری ذهن مشمولان دارای این نوع معافیت نظام وظیفه را درگیر کند و به دنبال راهی برای خلاص شدن از این مشکلات باشند.
لذا در این مقاله سعی داریم به بررسی مشکلات و مسائل پیش روی مشمولانی که معافیت پزشکی دارند و همچنین اقدامات لازم برای لغو این معافیت ها و برطرف شدن این محدودیت ها و… بپردازیم.
قانون ابطال کارت معافیت پزشکی شامل تبصره و بندهایی است که سازمان وظیفه برای داوطلبان این امر در نظر گرفته است. همانطور که می دانید داشتن کارت معافیت پزشکی باعث بروز مشکلاتی در استخدام افراد و….. می شود.
هدف از در نظر گرفتن قوانین ابطال کارت معافیت نیز این است که افراد واجد شرایط از این محرومیت ها رها شوند. طبق این قوانین تنها افرادی می توانند کارت معافیت خود را باطل کنند که بیماری آن ها به طور کامل بهبود یافته باشد، برای اثبات این موضوع باید معاینات و آزمایشات مربوطه به انجام برسد.
نتایج آزمایشات در شورای عالی پزشکی مورد بررسی قرار میگیرد و در صورت تایید، فرد مشمول تلقی می شود و به خدمت سربازی اعزام می شود.
یکی دیگر از بندهای قانون ابطال معافیت پزشکی برای افرادی است که قصد دارند بعد از ابطال معافیت پزشکی خود یکی دیگر از انواع معافیت ها اقدام کنند. اما قوانین نظام وظیفه چنین اجازه ای به داوطلبان نمی دهد، در واقع فردی که معافیت پزشکی خود را باطل کند باید به خدمت سربازی برود و حق استفاده از هیچکدام از انواع معافیت های دیگر را ندارد.
همانطور که قبلا هم مطرح کردیم یکی از قوانینی که برای ابطال معافیت افراد در نظر گرفته شده است، مربوط به شرایط سنی و تحصیلی است.
کسانی که در یک فرایند کاملا قانونی دارای کارت معافیت پزشکی هستند این معافیت مانع اشتغال آنها نمی شود و در دستگاه دولتی منع قانونی ندارد. در همین حالت هم کارفرما نباید دارندگان معافیت پزشکی را از استخدام شغل مورد نظر محروم کند.
حتی اگر هم شغلی نیاز به توانایی جسمی دارد، کار فرما می تواند در آگهی استخدام قید کند که از پذیرفته شدگان، مصاحبه عملی به عمل خواهد آمد و یا در آگهی استخدام عنوان کند که این کار نیاز به توانایی جسمی دارد تا به طور خودکار، بخشی از آمار تقاضا کنندگان شغل مربوطه کاسته شود، اما این که کارفرما، همه دارندگان معافیت های پزشکی را از تصاحب آن شغل محروم کند ، معیاری کاملا غیر منطقی و قانونی است.
مشکلات بیکاری کسانی که معافیت پزشکی دارند باید از سوی وزارت کار بررسی شود و وظیفه مجلس بررسی کلیات قانون وظیفه عمومی است.
بهتر است افراد دارای کارت معافیت پزشکی در مشاغل متناسب با وضعیت جسمانی خود استخدام شوند؛ زیرا برخی مشاغل نیاز به توانایی فیزیکی دارد. برخی افراد، معافیت های پزشکی به خاطر چاقی و لاغری دارند که برای استخدام لزوما مشکلی برایشان پیش نخواهد آمد.
ولی افراد معاف شده به دلیل معافیت هایی مانند انواع مشکلات تنفسی، بیماری های قلبی، بیماری های چشم و عوارض بینایی، بیماری های مغز و اعصاب و مشابه آن هم هستند که در برخی از مراکز به دلیل اینگونه بیماری ها از استخدام منع می شوند.
به طور مثال کسی که دچار کم بینایی باشد برای مشاغلی نظیر تایپ مناسب نیست؛ یا کسی که به دلیل نابینایی از معاف منع شده است ممکن است برای کار در یک بانک، بسیار توانمند و موفق باشد.