نظام وظیفه و خدمت سربازی یکی از مراحل زندگی پسران در جامعه است٬ مرحله ای پر فراز و نشیب ٬ همراه با استرس های خاص خود. در این مطلب قصد داریم به کلیات و همچنین روال اعزام به خدمت سربازی اشاراتی داشته باشیم. در اینجا مرکز مشاوره آویژه در نظر دارد مشمولین نظام وظیفه را در مورد اعزام به خدمت سربازی راهنمایی کند. در واقع مشمولین می توانند اطلاعات جامع و کاملی درباره مدارک اعزام به خدمت سربازی و نحوه پرکردن آن بدست آورند. با ما همراه باشید تا درباره ی تمامی مراحل اعزام به خدمت در این مقاله صحبت خواهیم کرد.
مراحل اعزام به خدمت سربازی از مسائل مهمی است که مشمولین باید با دقت و آگاهی آنها را پشت سر بگذارند. از اولین مراحل اعزام به خدمت سربازی که مشمولین باید آن را انجام دهند دریافت دفترچه راهنمای خدمت وظیفه عمومی از دفاتر خدمات الکترونیکی انتظامی یا همان پلیس +۱۰ می باشد . مشمولین باید به مراکز پلیس +۱۰ مراجعه کرده و دفترچه راهنمای خدمت وظیفه عمومی را دریافت کنند. مشمولین موظف هستند یا دقت دفترچه را مطالعه کرده و به تمام نکات آن توجه کنند. بعد از پر کردن فرم ها و کامل کردن مدارک مورد نیاز آنها را به نزدیک ترین مرکز خدمات الکترونیکی انتظامی تحویل دهند.
مشمولین باید درخواست خود را در سامانه ثبت کنند. پس از ثبت درخواست توسط کارکنان پلیس +۱۰ برگه ی سفید هولوگرام دار به مشمولین داده می شود. زمان اعزام به خدمت سربازی مشمولین معمولا ده روز قبل از تاریخ اعزام به خدمت سربازی از طریق مراکز خدمات الکترونیک انتظامی به مشمولین داده می شود. این برگه معرفی نامه شامل آدرس مرکز آموزشی و محل اعزام مشمولین می باشد . البته این نکته نیز قابل ذکر می باشد که مشمولینی که در زمان قانونی برای اعزام به خدمت اقدام می کنند می توانند تاریخ پیشنهادی خود را نیز برای اعزام به دفاتر الکترونیک انتظامی اعلام نموده و درخواست خود را ثبت کنند .
برای مشمولان ده روز قبل از تاریخ اعزام برگه ای به نام برگه سبز صادر می شود که در آن تاریخ اعزام به سربازی ذکر شده است
مشمولان پس از دریافت برگه سبز باید یک هفته قبل از تاریخ اعزام با مراجعه به دفاتر پلیس +۰
برگه سفید که همان برگه معرفی نامه به خدمت سربازی است را دریافت کنند
بامدارک لازم برای مراجعهبه پلیس +۱۰آشنا شدیم. حال باید مدارک زیر را هنگام معرفی به پادگان آموزشی سربازی باید همراه داشته باشند
- ارائه برگه مراجعه به مرکز آموزش
- ارائه برگه آماده به خدمت نظام وظیفه
- ارائه برگه واکسیناسیون سربازی
- کپی از تمام صفحات شناسنامه و کارت ملی — یک سری
- کارت گروه خونی
- کپی شناسنامه همسر و فرزند
- ارائه مدارک پزشکی خاص در صورت ابتلای مشمول به بیماری
- افتتاح حساب بانکی بر حسب ارگان نظام وظیفه مشمول
هنگامی که تاریخ اعزام مشخص شد ۱۰ روز قبل از اعزام ، کدهای مراکز آموزشی خدمت سربازی به مشمولان اعلام می شود
مدارک لازم جهت اعزام به خدمت به منظور درخواست برگه اعزام به خدمت: داوطلبان باید در مراجعه به دفاتر پلیس +۱۰ و ارسال درخواست سربازی این موارد را همراه داشته باشند
- اخذ دفترچه راهنمای خدمت وظیفه عمومی از دفاتر پلیس + ۱۰ در داخل کشور و نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور.
- برگ تکمیل شده وضعیت مشمولان (برگ شماره ۲ دفترچه راهنمای خدمت وظیفه عمومی تکمیل شود)
- برگ تکمیل شده معاینه اولیه مشمولان (برگ شماره ۵ دفترچه راهنمای خدمت وظیفه عمومی تکمیل شود، مشروط براینکه پزشک نتیجه معاینه تمامی اندام ها را طبیعی تشخیص داده باشد)
- تصویر کارت ملی یا کارت موقت ملی مشمولان.
- ۵٫ تصویر صفحه اول شناسنامه عکس دار (در صورت داشتن توضیحات یک نسخه از صفحه آخر)
- تصویر گواهی اخرین مدرک تحصیلی (مشمولان دارای تحصیلات غیر دانشگاهی برگه شماره ۳ را تکمیل نمایند)
- عکس ۳×۲ زمینه سفید و تمام رخ مشمول (علاوه بر عکس های الصاقی به برگها ، یک قطعه عکس)
- برگ واکسیناسیون که تاریخ تلقیح واکسن در آن درج گردیده باشد و این تاریخ باید حداقل ۱۵ روز قبل از تاریخ اعزام به مرکز آموزش باشد. (برگه شماره ۴ تکمیل شود)
- برگه تکمیل شده استعلام آخرین وضعیت مشمول سنوات ماقبل ۶۴ (برگه شماره ۱ تکمیل گردد)
در خصوص موضوع خدمت وظیفه عمومی مشمولان ایرانی مقیم خارج از کشور در حال حاضر از نظر ضوابط و مقررات مشکل چندانی وجود ندارد و برای بیش از ۹۰% از مشکلات، تدابیر لازم اتخاذ شده است. در این راستا در گذشته ضوابطی در خصوص مشمولان ایرانی مقیم خارج از کشور وضع و اجرایی گردید که این امر با تشکیل شورای ایرانیان مقیم خارج از کشور و تشکیل کارگروه ها و کمیته های تخصصی قوت گرفت و ضمن پیش بینی تسهیلات خاص برای این افراد، اقدام به شفاف سازی وضعیت خدمت وظیفه آنان گردید که اجمالاً عناوین اقداماتی که در این راستا انجام شده به همراه کلیاتی از قوانین خدمت وظیفه عمومی در این ویژه نامه اعلام می گردد.
ثبت نام اینترنتی اعزام به خدمت سربازی همان گونه که در بالا نیز اشاره شد توسط دفاتر خدمات الکترونیکی انتظامی یا همان پلیس +۱۰ صورت می گیرد. ابتدا کسانی که سن آن ها ۱۸ سال تمام می باشد باید به دفاتر پلیس +۱۰ مراجعه کرده و دفترجه اعزام به خدمت سربازی را دریافت کنند.
پس از اطمینان از مشمول بودنشان باید فرم ها را پر کرده و به همراه مدارک گفته شده به مراکز خدمات الکترونیک انتظامی مراجعه کنند. بعد از آن کاربر دفتر خدمات اطلاعات مشمولین را در سایت نظام وظیفه ثبت کرده و ثبت نام اینترنتی اعزام به خدمت سربازی تکمیل می شود.
ماه های اعزام به خدمت سربازی دورانی است که مشمولان نظام وظیفه عمومی در ارگان های مختلف مانند سپاه ، ارتش، نیروی زمینی ارتش، نیروی هوایی ارتش، نیروی دریایی ارتش می گذرانند. بر اساس ماده ۴ قانون خدمت وظیفه مدت خدمت ۳۰ سال است. در واقع ۲ سال آن دوره ی ضرورت است، ۸ سال دوره احتیاط نامیده می شود. به ۱۰ سال دوره ی ذخیره ی اول و ۱۰ سال دیگر دوره ذخیره دوم گفته می شود.
۲ سال دوره ضرورتی که گفته شد بر اساس شرایط جغرافیایی محل خدمت ممکن است کاهش یابد. این مدت در مناطق عادی همان ۲۴ ماه خواهد بود. ۲ سال خدمت ضرورت در مناطق محروم با شرایط آب و هوایی نامساعد ۲۲ می شود. در مناطق عملیاتی نیز ۴ ماه از ۲۴ ماه مدت خدمت ضرورت کم خواهد شد . همانطور که گفته شد ماه های اعزام به خدمت سربازی در شرایط مختلف متفاوت خواهد بود
زمان اعزام به خدمت سربازی به عواملی همچون مدرک تحصیلی و ماه تولد بستگی دارد. در ادامه به زمان اعزام مشمولین می پردازیم
افرادی که مدرک زیر دپپلم دارند حداکثر تا اول ماه تولد خود، در سالی که در آن به سن ۱۸ سالگی تمام می رسند باید خود را معرفی کنند. پس از معرفی در ۱۹ ماهی که دنیا آمده اند به سربازی اعزام می شوند.
زمان اعزام برای مشمولان غایب نیز در نوزدهم اولین اعزام بعدی است.
مشمولان زیر دیپلم که محصل هستند اگر ترک تحصیل کنند باید تا یک سال وضعیت خود را مشخص کنند.