کفالت مادر یکی از رایج ترین کفالت هایی است که همواره مورد توجه مشمولین نظام وظیفه قرار داشته است.
مادری که از همسرش جداشده باشد، به فرد مشمول برای این نوع شرایط، معافیت موقت کفالت مادر داده میشود و باید تا ۳۰ ماه بعد از طلاق و یا فوت پدر مشمول، ادامه داشته باشد؛ پس از گذشت ۳۰ ماه، چنانچه مادر فاقد همسر و سرپرست باشد، معافیت موقت به معافیت دائم کفالت مادر تبدیل میشود.
قوانین کفالت از مادر مشخص و شفاف هستند؛ اما در مواردی نیز به نحوی قانون دوم و تبصره ای وجود دارد که اگر شما از آن اطلاع نداشته باشید به راحتی فرصت معافیت خود را از دست می دهید.
به طور کل معافیت کفالت انواع مختلفی دارد که یکی از آن ها کفالت برای مادر است. در جهت آشنایی با مباحث معافیت کفالت، پیشنهاد می کنیم مقاله شرایط انواع معافیت کفالت سربازی که باید بدانید! را مطالعه بفرمایید، تا از شرایط آنها اطلاعات لازم را کسب نمایید.
کفالت برای مادر نیز خود حالت های مختلفی دارد؛ مثلا کفالت از مادر فاقد شوهر شامل مادران مجردی می شود که همسر آن ها فوت کرده است، طلاق گرفته اند یا همسر آن ها در زندان به سر می برد.
برای هر کدام از این حالت ها قوانین و شرایط خاصی وجود دارد پس باید دید که شما برای کدام حالت درخواست معافیت کرده اید؛ اما در هر حالت نیاز است که از طریق مشاوره از جزئیات قوانین معافیت کفالت، قوانین جدید، تبصره ها و راه های دوم موجود، اطلاعات لازم را کسب کنید تا بتوانید به حقوق خود دست پیدا کنید.
برای نمونه گذشتن مدت زمان مشخصی از طلاق مادر و وجود حداقل یک سال تا پایان زندان پدر و… برخی از این قوانین هستند.
مشمولین معافیت کفالت برای مادر در هر کدام از حالت ها، باید هم شرایط کلی معافیت کفالت را و هم شرایط خصوصی انواع کفالت را داشته باشند.
برای مثال یک سری شرایط، ضوابط و قوانین برای کفالت از مادران مطلقه وجود دارد که طبیعتا در مورد مادرانی که همسر آن ها فوت کرده است، تعریف نشده اند؛ پس در مرحله اول باید مشخص شود که شما مشمول کدام نوع کفالت هستید، سپس بسنجید که آیا شرایط کلی معافیت کفالت را دارید یا خیر.
پس از این مرحله باید قوانین کلی و جزئی که در مورد شما صدق می کند را مطالعه کنید و سپس اقدامات اولیه را انجام دهید.
در حالت کلی اگر شما تنها فرزند پسر بالای ۱۸ سال هستید و پدر شما فوت کرده است یا والدین شما طلاق گرفته اند و غیبت ندارید، می توانید مشمول معافیت کفالت باشید.
مدارک لازم برای ثبت درخواست کفالت مادر و گرفتن معافیت کفالت مادر شامل موارد زیر است:
تکمیل برگ وضعیت مشمولین
عکس ۴*۳ تمام رخ مشمول
اصل شناسنامه و کپی تمام صفحات مشمول
اصل کارت شناسایی ملی مشمول و کپی آن
اصل گواهی آخرین مدرک تحصیلی و کپی آن
تکمیل برگ معاینه پزشکی
تصویر شناسنامه پدر و مادر و خواهران و برادران
مدارک طلاق یا فوت پدر برای درخواست معافیت کفالت مادر
شرایط معافیت کفالت مادر مطلقه، برای فردی است که پدر و مادرش از هم جدا شده اند و فرد سرپرستی مادرش را بر عهده دارد.
معافیت کفالت مادر مطلقه شرایط مخصوص خود را دارد که در زیر به آنها اشاره شده است:
فرد مشمول تنها فرزند بالای ۱۸ ساله مادر مطلقه باشد که از مادرش نگهداری می کند.
دفترچه اعزام به خدمت فرد مشمول غیبت نخورده باشد.
برای اینکه به فرد مشمول معافیت کفالت مادر تعلق بگیرد، پدر و مادرش قبل از ۱۶ سالگی فرزندشان از هم جدا شوند.
فرد در صورتی که از سلامت کامل برخوردار باشد، می تواند معافیت کفالت بگیرد؛ که توسط شورای پزشکی تایید می شود، در غیر این صورت بیمار بوده و می تواند برای گرفتن معافیت پزشکی اقدام کند.
باید این طلاق از طرف محضر ثابت شود و یک طلاق سوری نباشد.
از زمان تاریخ طلاق مادر و پدر مشمول ۳۰ ماه گذشته باشد تا به فرد معافیت کفالت دائم تعلق بگیرد؛ اگر از تاریخ طلاق ۳۰ ماه کمتر گذشته باشد به فرد معافیت موقت می دهند.
مادر مطلقه دیگر ازدواج نکرده باشد.
این بود شرایط معافیت کفالت برای مادر مطلقه که برای شما ذکر کردیم در ادامه مقاله به گرفتن معافیت کفالت برای مادر مطلقه پرداختیم.
نحوه اخذ معافیت کفالت مادر مطلقه یکی دیگر از مراحل گرفتن معافیت است که فرد متقاضی باید آن را طی کند.
نحوه اخذ معافیت کفالت برای مادر مطلقه به صورت زیر است:
فرد ابتدا به پلیس +۱۰ مراجعه کرده و برای دریافت معافیت کفالت اقدام می کند.
در قدم بعدی، مشخصات فردی خود را به ثبت می رساند.
این مرحله، برگه ای را که مشخص می کند طلاق پدر و مادرش در محضر انجام شده را به همراه دیگر مدارک به کاربر پلیس +۱۰ تحویل می دهد.
در آخرین مرحله در کمیسیونی که برای مشمول تشکیل می شود، معافیت کفالت به او می دهند و پس از چند روز کارت معافیت کفالت برای او صادر می شود.